Ενας Ελληνας Πολίτης …

Αγαπητέ φίλε,

Ελπίζω και εύχομαι οι εκλογές αυτές, να αποτελέσουν ιστορικό ορόσημο και να γίνουν η  αφετηρία αναστροφής της κακής πορείας της χώρας μας, της οικονομικής δυσπραγίας και της ανεργίας.

ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΝΟΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Νίκος Σπανός – Ενας πολίτης αυτού του τόπου.

Εχω υποσχεθεί ότι, από αυτόν τον ιστότοπο, θα δημοσιεύω τις θέσεις μου, τις απόψεις μου και τις σκέψεις μου,  χωρίς καμμία κομματική ή ιδεολογική προκατάληψη. Τις δικές μου αλήθειες, όπως εγώ τις αντιλαμβάνoμαι  από  την πολύχρονη προσπάθειά μου για οικογενειακή, αθλητική και επιχειρηματική επιβίωσή, στην Ελλάδα της κρίσης – ένα πολύ σκληρό σπορ, που πρόσφατα άκουσα, ότι πρόκειται να το εντάξουν στα Ολυμπιακά Αθλήματα -.

Δεν έχω πολιτική πείρα και πολιτική παιδεία. Δεν είμαι πολιτικός και δεν πρόκειται να γίνω. Κατά συνέπεια θα σου απευθυνθώ σαν αυτό που πραγματικά είμαι. Ένας πολίτης αυτού του τόπου, που πιστεύει και θέλει να συμβάλλει στη λύση, έστω και κάποιων, από τα προβλήματα που βιώνουμε.

Ένας πολίτης που ζει και εργάζεται σε αυτή την ευλογημένη χώρα. Που την πονάει.

Που βιώνει την καθημερινότητα, την ανέχεια και την ανεργία του διπλανού Του, με πίκρα και οργή, και ταυτόχρονα θαυμάζει την αντοχή και την αξιοπρέπειά Του.

Θα ξεκινήσω την αρθρογραφία μου, κάνοντας μια προσωπική εξομολόγηση αλλά και μια παραίνεση.

Είμαι 53 ετών εργάζομαι σκληρά, και ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσω να εργάζομαι για άλλα περίπου 20 χρόνια, για να εξοφλήσω ένα μέρος απ’ αυτά που μας κλέψανε.

Δεν γκρινιάζω, ούτε μεμψιμοιρώ. Έχω κι εγώ το δικό μου μερίδιο ευθύνης για το κακό που έγινε. Γνώριζα ή όφειλα να γνωρίζω… Υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για όσα συνέβαιναν. Ανέχτηκα…. Δεν αντέδρασα ως όφειλα…

Φταίω και εγώ λοιπόν, όπως φταίς και εσύ, ανεξάρτητα, αν δεν φταίμε στον ίδιο βαθμό.

Φταίνε βέβαια και οι καιροσκόποι – κερδοσκόποι πολιτικοί μας και οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ και τα διεθνή λόμπυ, που έχουν βάλει στο μάτι τον πλούτο μας και τα αρπακτικά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, που χυδαιότατα κερδοσκοπούν εις βάρος μας κ.λπ.

Δεν πρέπει όμως αυτό, να αποτελέσει άλλοθι για μας. Το πρόβλημα είναι δικό μας.

Μια χαρά οι διαπιστώσεις, θα μου πείς, που όμως, δεν έχουν καμία αξία αν δεν συνοδεύονται από πράξεις.

Γι αυτό λοιπόν, εγω, ο Έλληνας πολίτης που οφείλω και μάλιστα, με υποχρεώνετε:

Να εργάζομαι σκληρά και να συνεχίσω να εργάζομαι μέχρι θανάτου «πληρώνοντας τα σπασμένα»

Και να συνεχίσω να προσπαθώ να συντηρώ την οικογένειά μου, την επιχείρησή μου και να πληρώνω τους φόρους μου, με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται,

Εχω αποφασίσει και:

  • Επιλέγω Ελληνικά Προϊόντα, ακόμα και αν είναι κατά τι, ακριβότερα.
  • Απαιτώ αποδείξεις για ό,τι αγοράζω.
  • Καταγγέλλω όσους φοροδιαφεύγουν, εκδίδουν πλαστά τιμολόγια, υποθάλπουν μαύρη εργασία.
  • Γνωστοποιώ στους φίλους μου, αλλά και σε όσους περισσότερους μπορώ, οτιδήποτε μαθαίνω για εκβιασμούς, φακελάκια, μίζες ή και περιπτώσεις κλοπής και σπαταλης δημοσίου χρήματος.
  • Παρακινώ τους φίλους μου να κάνουν το ίδιο. Μπορούμε, αν δράσουμε συνειδητά, μαζικά και συντονισμένα, ασκώντας έντονη πίεση, να πετύχουμε να τιμωρηθούν κάποιοι  ακόμα. Και μάλιστα με Ονοματεπώνυμο…

Ολοι αυτοί είναι εχθροί μας.

Εγω και ‘σύ, σε τελική ανάλυση, «πληρώνουμε τα σπασμένα»…

Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, με δουλειά και καινοτομίες, παράγοντας, καταναλώνοντας και εξάγοντας, δικά μας προϊόντα και υπηρεσίες.

Όχι. Δεν προτείνω να κλειστούμε στο καβούκι μας και να αρχίσει ό ένας να «καρφώνει» τον άλλο. Ούτε να κάνουμε πράγματα που είναι εκτός ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Προτείνω όμως, να σταματήσουμε να ανεχόμαστε…

Να σταματήσουμε να «κλείνουμε τα μάτια…», ή ακόμα χειρότερα να νομίζουμε ότι αυτό «δε με αφορά…».

Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να τα μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Με τέτοιου είδους κινήσεις και ενέργειες, πιστεύω, ότι εξαλείφουμε ένα μέρος των αρνητικών παρενεργειών της παγκοσμιοποίησης και της κρίσης και  βοηθάμε ουσιαστικά, να έρθει η ανάπτυξη μια ώρα νωρίτερα.

Από το πως ενεργούμε όλοι μαζί, αλλά και ο κάθε ένας μας χωριστά, κρίνεται πλέον η επιβίωση μας ως άτομα, ως οικογένειες, ως κοινωνία και ως χώρα.

Κρίνεται, το αν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε στην Ευρώπη αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα ως ισοτιμοι εταίροι, ή αν θα παραμείνουμε οι ταπεινωμένοι παρίες της Ευρώπης, στο έλεος, των εκάστοτε «ξένων συμφερόντων», είτε αυτά λέγονται «Siemens», είτε «Μέρκελ», είτε «καλοπροαίρετος πιστωτής»…

Μπορούμε;  

… και ΠΡΕΠΕΙ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Αρκεί να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Να σταματήσουμε να ανεχόμαστε και να αρχίσουμε να ενεργούμε μαζικά, συντονισμένα και κυρίως συνειδητά. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας, στους εαυτούς μας  στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και πάνω απ’ όλα, στα παιδιά μας.

Δικό μας είναι το πρόβλημα, δική μας και η λύση. Δεν έχουμε  άλλη επιλογή.

Πρέπει να αντιδράσουμε…

Με σεβασμό και εκτίμηση,

Νίκος Σπανός

Ένας πολίτης αυτού του τόπου

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>